Behandlingar

Min äldsta vän Asbjörn och jag stod och begrundade en tavla som föreställde ärkeängeln Mikael i färd med att dräpa en faslig drake. Nu är inte Asbjörn äldst på det sättet att jag känt honom väldigt länge, utan äldst för att han levt i många år och han utbrast på sin norska brytning; ”-man ska icke dräpa sina drakar, de måtte man lära känna.” Han sa det på ett milt, muntert sätt fylld av förtröstan och ibland är det Hur någon säger något som gör intryck. Det som sades hade jag hört förr i olika omskrivningar men Asbjörn ägde själva kunskapen som förmedlades och däri låg kraften.

I den österländska medicinen vill vi också lära känna våra drakar. Kanske en smärta, en stress eller ett gammalt problem som fortfarande stör. Varför har det kommit och vad vill den säga? Oavsett om det är på ett fysiskt, psykiskt, beteendemässigt, mentalt eller andligt plan så finns det gott om utrymme att utforska saken tillsammans.

Japansk akupunktur

Den japanska akupunkturstilen är mild och inkännande tack vare sina tunna nålar i kombination med massage av meridianerna och punkterna. Många gånger känns inte själva nålen, snarare upplevs ofta en lätt kittlande eller vibrerande sensation efter någon halvminut. Jag använder också moxibustion, brinnande örter som värmer kroppen djupet. Speciellt på vinterhalvåret är det en bra metod för återhämtning och för att skapa nya krafter.

Shiatsu

Shiatsu är en kroppsterapi som utövas på golvet och mottagaren har kläderna på. Shiatsu har sina rötter i den kinesiska medicinen och vidareutvecklades i japan bland annat under influens av zen buddhismen. Behandlingsformen är inte så fokuserad på muskulatur som i vår egen svenska massage, inte heller på ben och skelett som inom kiropraktiken. Snarare belyser vi allting där emellan. Så finns där en obalans på själva skelettnivån låter vi bindväven slappna av för att slippa dragningar i kroppens ben. Är musklerna spända så letar vi efter grundorsaken till smärtan. För smärta är ofta det sista och kraftfullaste uttryckssättet våra kroppar tar till när de vill förmedla viktig information till oss. För att få oss att lyssna.

När kroppsterapi fungerar som bäst kan vi medvetet eller omedvetet sluta slåss med oss själva och bli vår egen bästa vän.

”Vad som har hänt oss i livet är inte det som definierar oss, det viktiga är Vem vi blir genom våra erfarenheter”